Христо Стоянов от lifehack.bg за блогърите и блоговете

Блогърите се делят на можещи и не чак толкова, но при хората има разделение и по възрастова категория.

Считам себе си за човек в зряла възраст и съм достатъчно узрял за идеята, че с напредването на годините опитът може и да помага – но и да пречи. В тази връзка, никога не съм преставал да се уча – и никога не съм имал проблем с това, че част от учителите ми са в доста „по-незряла“ възраст от мен.

Христо Стоянов все още е от поколението млади български блогъри, но това съвсем не означава, че вече няма и немалко опит зад гърба си. Следя развитието му от няколко години и спокойно мога да си „призная“, че има неща, на които съм се научил от него.

Голяма е вероятността вече да се попадали в неговия сайт lifehack.bg и да сте се убедили сами, че Христо пише на интересни теми (немалка част от тях са свързани с поддържането на блог и създаването на съдържание в Мрежата). Публикациите му са полезни и затова сайтът му се радва на растящ интерес и все по-широка публика.

Затова поканих Христо да сподели тук своите съвети и „тайни“. Стремежът на нашия сайт е да дава различни и интересни гледни точки и съм сигурен, че настоящото интервю отговаря напълно на поставените критерии.

Пламен Петров: Кога реши, че искаш да си блогър и защо?

Христо СтояновХристо Стоянов: Най-напред, благодаря ти за комплимента, защото да ти кажат, че си блогър си е доста приятно.

Всъщност, не съм решавал да бъда блогър. Първоначално идеята ми беше да създам сайт, който да е полезен по някакъв начин на хората, по подобие на съществуващ англоезичен модел, но с течение на времето се получиха и доста статии, които определено могат да се нарекат и блогърски.

Какво се промени в първоначалната ти представа за блогърите и блоговете – след като стана един от тях?

Ами, най-вече представата за сериозния напън и зор, който се иска за една добра статия.

При някои май се получава с лекота – просто им се отдава. При други, се налага доста да се поизпотят, докато се получи нещо наистина вдъхновяващо и полезно.

Аз определено съм от втория тип и завиждам на тези от първия. Честно казано, при теб изглежда се получава с лекота…

Как би определил сегашното състояние на българската блогосфера?

Малко съм раздвоен, дори разстроен, когато трябва да говоря по тази тема.

От една страна, има няколко бели лястовици (няма да ти правя четки ), които наистина могат да се нарекат блогъри и пишат страхотно, от друга страна има други, които пишат добре, но пък доста бързо се отказват, заблудени от грешни очаквания, трети си мислят, че да пишеш си е проста работа.

Вероятно много хора няма да се съгласят с мен, но качеството на българската блогосфера е доста ниско. 

Вероятно много хора няма да се съгласят с мен, но качеството на българската блогосфера е доста ниско. Като започнеш от личните блогове и стигнеш до такива, насочени към бизнеса, маркетинга и други теми – няма много качествени места.

Но причините според мен не са само в блогърите, а и в читателите.

Наблюдавам много чужди лични блогове, следя и наши и смятам, че родния интернет потребител (включително и аз) е преди всичко брутален консуматор. Ние просто взимаме съдържание, файлове, благини – а бе, всичко, което можем да изсмучем, без да даваме нищо от себе си.

А консумирайки единствено съдържанието, без да оставим мнението си, без да се включваме в коментарите, ние вредим най-вече на това добро качество, тъй като блогъра бързо ще се обезкуражи да продуцира нещо стойностно за по-дълъг период от време.

Но такива сме си ние…

Кой, според теб, е най-добрият начин да станеш блогър и откъде е най-добре да черпиш знания за това?

Какво трябва да се направи няма да казвам, ще споделя само от къде мисля, че би било добре да се започне.

Първо – нагласата и очакванията!

Там се „чупи хатъра“ вероятно на 90% от тези, които са решили да стават блогъри. Гледат колко популярен сайт е например blogatstvo.com и решават, че за 2-3 месеца и 5-6 статии ще постигнат подобен резултат.

Смятат, че ще пускат текстове без да се занимават с форматиране, дизайн, типография, изображения и ще постигнат нещо кой знае какво. Тези от вас, които стартират с подобни очаквания, бързо ще се присъединят към бунището на блоговете.

На второ място бих поставил търпението. Търпението е „факторът“, според мен, приятели! Темата ще си я намерите, но доколко ще имате търпение да я поддържате жива…

Времето – една статия изисква наистина голямо внимание, независимо дали е дълга или само от няколкостотин думи (вторите са още по-трудни).
Знанията – разгледайте любимите си сайтове! Защо ги харесвате? Текстът е удобен за четене, увлекателен е, релевантен е на интересите ви, всичко е оформено добре… или нещо друго ви допада…

Просто вижте най-популярните и тествайте добрите практики.

Едни ще се окажат адски неуспешни, други ще работят изключително добре. С течение на времето ще започнете да прилагате и ваши собствени идеи, но преди това наблюдавайте най-добрите и тествайте при вас.

Най-добрият блогърски съвет, който си получавал е?

Интересен въпрос! Много не обичам да питам, когото и да било. Правя го най-вече тогава, когато нямам друг избор затова и не са ми давали много, много съвети.

Но един от добрите, които съм получавал като обратна връзка от хора, знаещи доста повече от мен е – „постави се на мястото на твоя читател“, както и „замисли се, какво точно би искал да видиш в един сайт, как би искал да го видиш“.

Разбира се, често това, което си мисля аз и това, което действително желае да види читателя са две неща, които доста, ама доста се разминават.

Най-полезното нещо за един начинаещ блогър е?

За да станеш най-добрият сред добрите трябва да си готов да работиш и да жертваш много повече от останалите.

Мисля, че го казах и по-рано – правилната нагласа и търпението!

Всичко останало се учи с практиката. За да станеш най-добрият сред добрите трябва да си готов да работиш и да жертваш много повече от останалите.

 

Приемаш ли поканата ми да гостуваш тук отново – вече и като автор? Какъв материал би подготвил специално за читателите на BlogMasters.bg?

На това му се вика нахален блогър! Това малко ли ти беше?!

Ако оставим шегата настрана, с удоволствие ще ти гостувам. По принцип бих обмислил какъв материал бих подготвил, но така на прима виста може би би било нещо от сорта на списък с полезни инструменти в полза на блогърите – това всъщност би било доста кратка статия.

Всъщност… ти за кой блогърски hack би разказал в lifehack.bg…?

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

“Да си свободен е най-голямото богатство!”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Пламен Петров

Пламен Петров е професионален аматьор (защото Ноевият ковчег е бил построен от аматьори, а "Титаник" - от професионалисти), блогър (www.blogatstvo.com) и ако му остане време - личен финансов консултант (www.together.bg). Ще остане в историята и като авторът на хаштага #нитоденбезкотенца...

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Коментари:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Analytics