7 причини да хоствате блога си на собствен домейн

Една от основните дилеми на начинаещия блогър е дали да избере някоя от безплатните блог-платформи за дом на своя бъдещ блог – или да тръгне смело със собствен домейн и платен хостинг.

Всеки от двата варианта може да бъде удачен – в зависимост от вашите цели и амбиции. Ако нямате никакви намерения блогът ви да е нещо повече от едно „мило дневниче“ и ако го правите без ясна идея как ще се развият нещата по-нататък, платформи като WordPress.com или Blogger (има още стотици подобни) не са лош избор.

От една страна тези (и всички подобни) „развъдници“ на блогове вече са доста богати на възможности и улеснения за начинаещия блогър. (В сравнение с това, което бяха в началото на развитието си). Немалко известни и добре посещавани блогове се „помещават“ именно там… но все пак те са по-скоро изключение и масово преобладават „аматьорите“.

Лично аз бих ви препоръчал да изберете втория вариант – самостоятелен хостинг и домейн – и ще се опитам да ви изброя поне десет причини за това решение:

  1. Имидж. 99% от вашите бъдещи читатели (и/или клиенти) няма да ви възприемат насериозно ако блогът ви не е на собствен домейн. Дори и в България… (където все още масово фирмите имат „служебен“ е-mail, завършващ на @abv.bg).
  2. Брандинг. Ако дългосрочната ви цел е да изградите своя бранд (и блогът ви е едно от средствата за постигане на тази цел) – самостоятелният домейн е просто задължителен. (Също и много прецизното му избиране – от всичките възможни варианти).
  3. Свобода и самостоятелност. Въпреки, че в това отношение гореспоменатите платформи отпуснаха много „хватката“ (пак в сравнение с предишните години), те все още имат много ограничения по отношение на това какво може и какво не може да имате в своя блог. Самостоятелният домейн и хостинг ви отървават от (почти) всички подобни рестрикции. (Ограниченията на хостинг-провайдера си остават – затова тук избора ви също трябва да е много внимателен и обективен!).
  4. Контрол. На пръв поглед тази причина е много близка до предишната, но всъщност имам предвид възможността ви да се намесвате директно или индиректно (чрез съпорта на хостинг-провейдера) всеки път когато блогът ви има проблем или се нуждае от софтуерно обновяване на платформата като цяло или която и да е част от нея.
  5. Помощ и поддръжка. При равни други условия – и при внимателен избор на хостинг компанията – вие и вашият блог ще получите по-голямо внимание когато сте платен клиент. Или поне ще имате право на повече претенции…
  6. Рекламна политика. Самостоятелният хостинг ви развързва ръцете както и за инсталиране на всякакъв тип рекламни карета, така и за това блогът ви да е напълно ad-free. (Не, че бих ви препоръчал чак такава „святост“…).
  7. Бъдеще. Никой не знае дали която и да е от безплатните блог-платформи ще съществува след 5 или 10 години (има немалко примери за „внезапна смърт“ при подобни платформи) или дали собствениците им няма да започнат да събират „наем“ за ползването им. В това отношение, собствения хостинг ви дава още една свобода – включително и ако някой ден решите да продадете блога си. (И такива случаи има…).

Ще повторя още веднъж, че „за всеки влак си има пътници“, а също, че нито един от гореизброените аргументи не е универсален или гарантиран на 100%.

Но въпреки това – и въпреки, че в началото е нормално всичко да ви изглежда плашещо и прекалено сложно – оставам си с мнението, че самостоятелния домейн и хостинг са по-доброто решение.

За бъдещите професионалисти…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Пламен Петров

Пламен Петров е професионален аматьор (защото Ноевият ковчег е бил построен от аматьори, а "Титаник" - от професионалисти), блогър (www.blogatstvo.com) и ако му остане време - личен финансов консултант (www.together.bg). Ще остане в историята и като авторът на хаштага #нитоденбезкотенца...

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Коментари:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Analytics