Казваше ми мама…

Ако ме попитат кой е най-добрият съвет, който бих дал на начинаещия блогър, ще отговоря така: „Научи английски!“.

Преди броени минути споделих във Facebook страницата на този блог една много интересна статия, която достигна до мен благодарение на професионалистите от SEOM (видях я в Google+ профила им, разбира се – къде другаде?!).

И малко след като я споделих, се сетих, че за немалка част от читателите ми тя ще си остане непрочетена. Не защото темата не ги интересува – а защото не е на български език.

Една от причините да създам този блог за блогове и блогъри е, че на български език все още няма много информация по въпроса. (Има, всъщност,  но не е систематизирана на едно място, за да е удобно наистина за начинаещия блогър).

На други езици обаче, такива сайтове има колкото щеш. Особено на английски и на руски език.

Аз съм от щастливците, които ползват сравнително прилично и двата езика. И не го казвам, за да се изфукам. А за да ви заявя, че изпускате много – СТРАШНО МНОГО – ако ограничите кръгозора си само до написаното на родния си език. Това, разбира се, важи не само за блогърството, а за всяка друга сфера на бизнеса и на живота въобще.

Да знаеш чужд език е богатство. Огромно богатство. А научаването на който и да е чужд език не е непосилно. Изискват се само три неща: желание, време и постоянство.

Имам една приятелка, която от време на време ме моли за дребни преводчета – понеже не знаела много добре английски. И знаете ли от колко време го прави? От 7 (СЕДЕМ!!!) години…

За толкова време тя щеше не само да научи който и да е език – но и да го усъвършенства. Обаче явно й липсват желание, време или постоянство… (Или и трите).

Оправдания да не научим чужд език (или каквото и да е друго) винаги ще се намерят. Но оправданията няма да ви помогнат да сте в крак с най-новото във вашия професионален бранш. Включително и да станете по-добър блогър…

Просто си помислете: нима е толкова сложно да научавате, примерно, по 5 (ПЕТ!!!) нови думи на ден? Съвсем не е.

И само след половин година, вече ще имате речников запас от около 1500 думи. Може да не ви се вярва, но това е почти достатъчно, за да четете и разбирате голяма част от информацията, която преди това ви е била недостъпна.

(Пак не се хваля, но моят син, който в момента е тийнейджър говори доста добър английски – без да го е учил в училище или от родителите си. Научи се сам. Когато беше на 3-4 годинки. Докато гледаше анимационни филмчета по Cartoon Network – които тогава нямаха никакъв превод на български…)

Затова – не отлагайте и не си търсете нови извинения! Вземете се в ръце и си направете план-график: кога и как ще започнете да изучавате (или усъвършенствате) познанията си по избрания от вас нов език.

Горещо препоръчвам – особено ако искате да ставате професионален блогър – наистина да започнете с английския и руския.

Навремето имаше един такъв руски (добре, де – съветски си беше) филм: „Самотно плаване“. Та от него ми е останала и тази реплика на един от главните герои:

Ой, говорила мама: „Учи английский, сынок, учи!“.

Майките обикновено ни дават мъдри съвети и трябва да се слушат. За да не разберем, че е било така – когато вече е прекалено късно…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Пламен Петров

Пламен Петров е професионален аматьор (защото Ноевият ковчег е бил построен от аматьори, а "Титаник" - от професионалисти), блогър (www.blogatstvo.com) и ако му остане време - личен финансов консултант (www.together.bg). Ще остане в историята и като авторът на хаштага #нитоденбезкотенца...

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookGoogle Plus

Коментари:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Real Time Analytics